EOKO TİM 22 MART DÜNYA SU GÜNÜ FARKINDALIK ÇALIŞMALARI

22 Mart "Dünya Su Günü" etkinliklerine eko tim öncelikle neler yapacakları hakkında koordinatör öğretmenleriyle fikir alışverişinde bulunarak karar verdiler.Dünyamızda suyun önemiyle ilgili eğitici animasyon filmleri izlediler.Kodlama çalışmaları ve afiş hazırlama çalışmaları yaptılar.Su tasarrufu yapmak için neler yapabilecekleri hakkında sohbet ettiler.

Dünya Su Günü, uluslararası bir gündür ve tarihi 1993 yılına kadar uzanır. Tatlı suyun önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl 22 Mart'ta kutlanır. Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen bir gündür. Dünya Su Günü, temiz ve güvenli suya erişememe gibi önemli konulara dikkat çekmenin yanı sıra su hakkında daha fazla bilgi almak, küresel su krizinin üstesinden gelmek ve başkalarına anlatıp harekete geçmek için bir fırsattır.

Zira yaşamın temel taşı olarak görülen su, susuzluk ya da sağlık gibi konuların da ötesinde hayati bir öneme sahiptir. Bundan dolayı su yönetimini güvence altına almak büyük önem taşır. Ayrıca su yoksunluğunun dünya genelindeki insanların %40'ını etkilediği düşünüldüğünde bir farkındalık oluşturmanın şart olduğunu da görebiliriz.Dünya Su Günü ile hedeflenen farkındalık oluşturularak; insanların, su kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir su kaynaklarının kullanımını yönetmek hakkında bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Aksi takdirde artan nüfus ya da iklim değişikliğinin etkileri gibi sorunlardan dolayı susuz günlerle başbaşa kalabiliriz. Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları içerisinde yer alan "Temiz Su ve Sanitasyon" programı ile 2030'a kadar herkesin, güvenilir ve eşit bir şekilde içme suyuna erişmesi hedefleniyor.

Suyu Tasarruflu Kullanmak İçin Neler Yapmalıyız?

Temiz suya erişimin sürdürülebilmesi için herkese bir görev düşüyor. Günlük su tüketimi ne kadar azalırsa, o kadar fazla suyu kurtarmış oluruz. Evlerde su tüketim miktarı; %26 tuvalet, %22 çamaşır makinesi, %17 duş, %16 musluk, %14 tesisat sızıntıları, %3 banyo ve %2 diğer şeklinde genel olarak verilebilir. Bu alanların her birinde alınacak kişisel tedbirler ile günlük kişi başı su tüketimini düşürmek mümkün.

·      Mutfakta tüketilen sudan tasarruf edebilmek için bulaşıkları elde değil, makinede yıkamaya özen göstermelisiniz. Makineyi tam dolu halde çalıştırmak ve bulaşıkları öncesinde sudan geçirmemek bu noktada dikkat edilmesi gerekenlerden.

·      Çamaşır makinesini de dolduktan sonra çalıştırarak her yıkamada en az 10 litre suyun ziyan olmasının önüne geçebilirsiniz.

·      Donmuş gıdaların buzunu çözdürmek için akan su altına tutmak da gereksiz su tüketimine girer.Bu tür ürünleri bir gün öncesinden çıkararak çözünmesini b

kleyebilirsiniz.

·      Mutfakta musluğu kullanırken açık bırakmamak da oldukça önemli. Kısacası hem yemek hazırlarken hem de bulaşık yıkarken günlük su ihtiyacı dışında gereksiz su kullanımının geleceğimizden çaldığını unutmamalıyız. Duş süresini kısaltmak, tasarruflu duş başlığı kullanmak, küveti doldurmak yerine akan suda kısa sürede duş alıp suyu kapatmak da alınabilecek kişisel tedbirlerdendir.

·      Bahçe sulaması yaparken günün serin saatlerini tercih ederek, buharlaşmanın önüne geçebilirsiniz.

·      Sebze ve meyveleri akan suyun altında yıkamak yerine, bir kap suyun içinde temizlemek de geleceğinize yatırım yapmak demektir.


29-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-2024



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi